Település:
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Mátészalka


Szatmári Múzeum


Mátészalka, Kossuth u. 5, 4700

           A Múzeumról

 

Az 1975-ben alapított mátészalkai Szatmári Múzeum a régió összegyűjtött szellemi és tárgyi örökségének legrangosabb központja.

A múzeumban található Közép-Európa legnagyobb szekér-, kocsi- és hintógyűjteménye. A közel száz darabot számláló kiállítás gazdagon illusztrálja a népi teherhordás, a polgári és nemesi személyszállítás közlekedési eszközeit. Mindezeket a három részből álló, körpanorámás szekérszínekben tárják a látogatók elé. A gyűjtemény gazdagon mutatja be a magyar kocsik valamennyi alaptípusát és azok tájjellegű változatait.

A kiállítás kiemelkedő darabjai: Grassalkovich-féle Viktória hintó, Eszterházy gálakocsi, gavallér kocsi, barokk halottashintó, kígyóvasalású szekerek, orosz és lengyel típusú szánok, lajtos és szivattyús tűzoltókocsik, társas vadászkocsi, Cziráky kocsi.

Az állandó kiállításban kapott helyet a kovácsműhely, a kerékgyártó műhely, valamint a népi gazdálkodás és háztartás eszközkészlete is.

A főépületben szatmár-beregi fafaragásokat,  szatmári lábbelikészítést,  villamosítástörténetet, valamint a népi díszítőművészetet és lakásbelsőt bemutató állandó kiállítások találhatók.

A múzeum legjelentősebb képzőművészeti gyűjteménye az európai hírű festőművész, Gábor Marianne Érdemes Művész állandó kiállítása, Holló László Kossuth-díjas festőművész grafikái, valamint Kertész Klára kerámiái.

A múzeum adattárában őrzik Luby Margit néprajzkutató több mint húszezer oldalas néprajzi gyűjtését. Két időszaki kiállítóteremben, havonta megújuló képzőművészeti tárlatok, a télikertben tudományos és ismeretterjesztő előadások várják az érdeklődő látogatókat.

Forrás:  szatmarimuzeum.hu


Szatmári Múzeum. A múzeumban található Közép-Európa legnagyobb székely, kocsi- és hintógyűjteménye. Vannak még fafaragások, egy szatmári lábbelikészítést, egy várossági játékot, az ásványokat, valamint egy népi díszítőművészetet és lakásbelsőt kell bemutatni, kiállítások és képzőművészeti tárlatok. A Szatmári Múzeum épülete a szatmári főispán Péchy László szecessziós belvárosi polgári palotája volt.

Cziráky típusú edző.JPG

  Forrás:  A Wikimedia Commonsból, az ingyenes médiatárból

   

 

 

 

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »