Általános iskolák

Település:
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Mátészalka


Kálvin János Református Általános Iskola


Mátészalka, Nagykárolyi út 5, 4700

 

 

            Iskolánk története

AZ INTÉZMÉNY ALAPÍTÁSA

 

Az 1990-es évek társadalmi változásai lehetővé tették a szabad iskolaválasztást, valamint a vallás és lelkiismereti szabadság gyakorlásának jogát.

A mátészalkai református szülők, egyházközségünk vezetőinek együttműködő szándéka hívta életre 2001-ben a Kálvin János Református Általános Iskolát.

Az iskola indulását az akkori városvezetés jó szívvel támogatta, s elhelyezését biztosította egy kevésbé kihasznált önkormányzati iskola épületében, ahol felmenő rendszerben garantálta az évenkénti továbbfejlődés lehetőségét.

A Kálvin János Református Általános Iskola az érvényben lévő állami köznevelési törvény és a Magyarországi Református Egyház Közoktatási Törvénye alapján működő nyolc évfolyamos alapfokú oktatási intézmény.

Ma is vállalja a magyar református pedagógiai gondolkodás évszázadok során kikristályosodott elveit. Ezek az alábbiak:

 

1. A szószék és a katedra közös célt szolgál. Az utóbbi feladata, hogy Isten dicsőségét hirdesse, amint az a művészetben, tudományban, természetben megnyilatkozik.

 

2. Isten személyesen szólítja meg az embert. A tanárnak tudnia kell, hogy minden tanuló önálló személyiség, s így mindegyikükhöz külön út vezet.

 

3. A Teremtő talentumokkal ajándékozza meg az embert. Az iskola feladata, hogy segítse a diákot ezek felismerésében, s ráébressze az ezzel járó felelősségre. A tehetségével való szerény, de okos gazdálkodás a református iskola diákjaiban szilárd hivatástudatot és munkaerkölcsöt kell, hogy kialakítson.

 

4. A reformátori szemlélet szerint hivatás és hivatás között nincsen rangsor, különbséget e téren csupán a hivatás betöltésének mértéke jelenthet.

 

5. Reformátoraink vallották, hogy nemcsak az egyénnek, hanem egész közösségeknek, népeknek is Istentől rendelt küldetésük van. A református iskola ennek jegyében osztozott és osztozik a nemzeti sorskérdésekben.

 

 

Ma is valljuk az ősi jelmondatot:

ORANDO ET LABORANDO – Imádkozva és dolgozva

 

 Forrás:  refkalvin.hu

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »